Eén van de vragen die we vaak van lezers krijgen is: hoe krijg ik extra links onder de zoekresultaten van mijn website in Google? Wanneer je in Google naar een bedrijfsnaam zoekt (zoals WPLounge) merk je soms dat de zoeklijst groter is dan andere omdat deze sitelinks bevat naar andere belangrijke pagina’s van de website. Deze sitelinks in Google helpen je merk op te laten vallen en meer merkbekendheid te krijgen. In dit artikel delen we hoe je Google-sitelinks kunt krijgen voor je WordPress-site.
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Inhoud
- Wat zijn Google Sitelinks?
- Waarom zijn de sitelinks in Google zo belangrijk?
- 1. Google Sitelinks verbeteren je doorklikratio/click-through-rate (CTR)
- 2. Google Sitelinks helpt vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen
- 3. Google sitelinks kunnen de product awareness vergroten
- 4. Met Google Sitelinks kunnen gebruikers toppagina’s ontdekken op jouw website
- 5. Lezers bladeren door diepere pagina’s door Google sitelinks
- Hoe Google Sitelinks voor je WordPress website kunt krijgen
- 1. De naam van je website moet uniek zijn
- 2. Plaats op positie #1 voor je merknaam
- 3. Gebruik juiste gegevens voor SEO
- 4. Zorg voor een duidelijke websitestructuur en navigatie
- 5. Maak een sitemap en voeg je site toe aan Google Search Console
- 6. Maak interne links tot een gewoonte
- 7. Verbeter paginatitels en maak ze relevant
- 8. Vergroot je naamsbekendheid
- Hoe een Google Sitelinks-zoekvak toe te voegen
- Veelgestelde vragen over Google Sitelinks
Wat zijn Google Sitelinks?
Google sitelinks zijn aanvullende subpagina’s die verschijnen onder de eerste site in SERPs (search engine ranking results). Dit zijn vaak interne links naar de meest populaire pagina’s van de website. Google sitelinks worden vaak weergegeven wanneer je naar een specifiek merkzoekwoord zoekt, omdat ze de gebruiker helpen gemakkelijk op de website te navigeren. Het exacte aantal sitelinks kan per website verschillen. Een typische zoekopdracht op merknaam in Google kan twee, vier of zes sitelinks bevatten die onder de naam van de website worden weergegeven.
Hier is een voorbeeld van hoe een Google-sitelink eruit ziet:
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Google sitelinks worden gekozen door hun algoritme om de beste gebruikservaring te bieden, omdat het gebruikers in staat stelt direct naar de bovenste pagina’s te gaan zonder extra klikken. Als je website nieuw is of niet veel verkeer genereert, geeft Google mogelijk geen sitelinks weer voor je zoekwoord.
In dit artikel zullen we wat tips delen over hoe je Google sitelinks voor je website kunt beïnvloeden. Maar voordat we dat doen, laten we het hebben over waarom Google-sitelinks belangrijk zijn.
Waarom zijn de sitelinks in Google zo belangrijk?
Google-sitelinks zijn onmisbaar voor bedrijfseigenaren en SEO-professionals omdat ze je merk laten opvallen. Hier zijn de top 5 redenen waarom Google-sitelinks belangrijk zijn.
1. Google Sitelinks verbeteren je doorklikratio/click-through-rate (CTR)
Onderzoek toont aan dat de bovenste drie zoekresultaten de meeste klikken ontvangen. Wanneer sitelinks voor een specifiek merk worden weergegeven, neemt deze evenveel ruimte in beslag als drie reguliere zoekvermeldingen. Dit verhoogt je algemene CTR aanzienlijk.
2. Google Sitelinks helpt vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen
Zoals al eerder is gezegd, worden Google sitelinks niet voor alle websites weergegeven. Wanneer Google sitelinks voor een merk weergeeft, betekent dit dat de website populair, goed geoptimaliseerd is en/of dat Google gelooft dat de resultaten nuttig zijn voor de bezoeker.
Google sitelinks nemen veel schermruimte in beslag. Dit vertelt de gebruiker dat Google gelooft dat het #1-resultaat veel relevanter is dan andere op de pagina.

Op je telefoon nemen dezelfde sitelinks nog meer schermruimte in beslag, wat de geloofwaardigheid nog meer benadrukt.
3. Google sitelinks kunnen de product awareness vergroten
Google sitelinks markeren de belangrijkste pagina’s op de website. Dit is gebaseerd op wat Google’s algoritme het meest relevant vindt voor de zoekintentie van de gebruiker.
Voor een e-commerce website of online winkel kunnen Google sitelinks zelfs meer gepersonaliseerd resultaten weergeven om gebruikers te helpen snel beschikbare producten te vinden en te kopen. Wanneer we bijvoorbeeld naar Apple zoeken, zijn Google sitelinks gepersonaliseerd om niet alleen de beste Apple-producten te tonen, maar ook de dichtstbijzijnde fysieke Apple-winkels.
Hierdoor kan je gemakkelijk de topproducten van Apple ontdekken en heb je zelfs met een klik toegang tot de winkels, openingstijden en routebeschrijvingen. Dit is uiterst nuttig en maakt het veel waarschijnlijker voor de gebruiker om een aankoop te doen.
4. Met Google Sitelinks kunnen gebruikers toppagina’s ontdekken op jouw website
Google sitelinks kunnen ook werken als start-navigatiepunt voor websites met veel content. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om de prominente pagina’s van je website te ontdekken. Als een nieuwe gebruiker bijvoorbeeld naar WPLounge zoekt ziet hij eerst ons meest populaire (en meest nuttige) content, zoals onze WordPress handleiding, of onze tutorials,

5. Lezers bladeren door diepere pagina’s door Google sitelinks
Voor sommige websites kunnen Google sitelinks gepaard gaan met een site-specifieke zoekvak. Met dit zoekvak van Google sitelinks kunnen gebruikers rechtstreeks vanuit Google binnen de specifieke website zoeken. Dit is een handige functie, want Google voegt het alleen toe voor websites met veel content omdat ze denken dat het toevoegen van een zoekvak het meest gebruiksvriendelijk is voor de consument. Neem bijvoorbeeld een website waar je eten kunt bestellen, zoals Thuisbezorgd.nl. Typ “oosterse keuken” in en je hebt gelijk revelante resultaten binnenin de website.

Nu je weet hoe belangrijk Google sitelinks zijn, laten we eens kijken hoe jij Google sitelinks kan toevoegen aan je website.
Hoe Google Sitelinks voor je WordPress website kunt krijgen
Er is geen gegarandeerde manier om Google sitelinks voor je website te krijgen. In tegenstelling tot andere SEO-functies, is er geen knop waarop je kan klikken in de Google Search Console om sitelinks voor jouw website in te schakelen. Google sitelinks zijn geautomatiseerd en worden volledig weergegeven op basis van het algoritme van Google.
Laten we 8 praktische tips bekijken om sitelinks voor je website te krijgen.
1. De naam van je website moet uniek zijn
Google sitelinks worden voornamelijk weergegeven bij merkspecifieke zoekopdrachten en worden alleen toegevoegd voor de site die op nummer 1 staat voor die zoekresultaten.
Als je een ingewikkelde (lang, veel hoofdletters) merknaam hebt zal je waarschijnlijk moeite hebben om aan de top te komen van de ranking. Zelfs als je op positie 1 komt te staan, heeft Google het nog steeds moeilijk om te beslissen of de gebruiker echt op zoek is naar je bedrijf of naar het algemene onderwerp. Bedrijven met lastige merknamen hebben dan ook vaak geen Sitelinks.
Tenzij je merknaam een algemeen begrip is als Apple, wanneer Google weet dat de zoekintentie gaat over het technologiebedrijf, en niet het stuk fruit. Aangezien de meeste bedrijven niet het marketingbudget hebben zoals Apple om een wereldwijd merk te worden, is het beter om een unieke naam voor je bedrijf te kiezen. Zoals WPLounge.
Als je al een gevestigd merk hebt, raden we je zeker niet aan dit alleen te wijzigen om sitelinks te krijgen, omdat dit een ingewikkelde taak is en het zo zijn risico’s heeft.
2. Plaats op positie #1 voor je merknaam
Zoals eerder vermeld, worden Google-sitelinks alleen toegewezen aan het eerste zoekresultaat, dus moet jij als bedrijf er voor zorgen dat jij op #1 komt te staan. Dit kan enige tijd duren voor een nieuw bedrijf, maar met voldoende promotie kan je er komen.
3. Gebruik juiste gegevens voor SEO
Zoekmachines gebruiken geautomatiseerde bots om je website te crawlen en te indexeren. Deze zoekmachine bots zoeken naar gestructureerde gegevens om beter te begrijpen wat de website is en waar de specifieke pagina over gaat. Gedetailleerde gegevens kunnen je helpen met je kansen op een Google-sitelink.
Je kunt dit instellen met behulp van een WordPress SEO-plug-ins zoals Yoast SEO, All in One SEO of een andere vergelijkbare plug-in waarmee je gegevens en andere schema-elementen kunt toevoegen.
Nogmaals, sitelinks worden niet gegarandeerd.
Als eigenaar van een website is het jouw taak om ervoor te zorgen dat Google en andere zoekmachines gemakkelijk hun weg vinden op je website. Je kan dit doen door je toppagina’s te organiseren in een goed doordacht hiërarchisch WordPress menu.
Je kunt een broodkruimel-navigatie toevoegen aan je website zodat gebruikers en zoekmachines de sitestructuur gemakkelijker kunnen zien. Ook moet je ervoor zorgen dat je belangrijkste websitepagina’s zoals Over, Prijzen, Contact, enz. allemaal hebt verwerkt in je website.
5. Maak een sitemap en voeg je site toe aan Google Search Console
Google en andere zoekmachines vertrouwen op XML-sitemaps om alle pagina’s van je website correct te vinden en te indexeren. Je moet eerst een XML-sitemap maken en deze vervolgens indienen bij de Google-zoekconsole. Dit maakt het voor Google gemakkelijker om alle pagina’s op je site te ontdekken en het kan je kansen op een Google-sitelink vergroten
6. Maak interne links tot een gewoonte
Interne links verwerken is een van de belangrijkste onderdelen van SEO op je pagina. Je moet ervoor zorgen dat je regelmatig naar je interne toppagina’s op je website linkt.
Aangezien Google backlinks gebruikt als een rankingfactor, helpen interne koppelingen Google om te zien welke pagina’s het belangrijkst zijn op je website.
7. Verbeter paginatitels en maak ze relevant
Paginatitels zijn waarschijnlijk het belangrijkste SEO-element op de pagina. Je moet ervoor zorgen dat je paginatitel relevant is voor de zoekterm waarop je wilt ranken.
Google gebruikt paginatitels om de sitelinks te genereren, dus moet je ervoor zorgen dat je paginatitels relevant zijn.

8. Vergroot je naamsbekendheid
Zoals eerder vermeld is, worden Google-sitelinks meestal weergegeven voor gevestigde websites.
Je hoeft geen groot merk te zijn zoals Apple, Thuisbezorgd of WPLounge, maar je moet Google voldoende bewust maken om je brand op te laten vallen. De autoriteit en aanwezigheid van je website speelt een belangrijke factor in het rangschikkingalgoritme van Google.
Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je naamsbekendheid te vergroten:
- Maak sociale-mediaprofielen voor je merk en zorg ervoor dat ze naar je linken.
- Ontvang positieve bedrijfsrecensies over je merk op Facebook, Google en andere beoordelingsforums.
- Gastbloggen op populaire websites.
- Neem deel aan community-discussies en/of geef interviews.
- Publiceer persberichten en bereik nieuwsuitzendingen om je merk te promoten.
Merkbekendheid helpt het aantal merkzoekacties te vergroten, een indicator die Google gebruikt om te bepalen of Sitelinks voor die specifieke term moeten worden toegevoegd.
Hoe een Google Sitelinks-zoekvak toe te voegen
Net als Google sitelinks wordt ook het zoekvak met sitelinks toegevoegd op basis van Google’s oordeel. Het zoekvak van Google sitelinks is meestal bedoeld voor websites met een groot aantal inhoud.
Dat gezegd hebbende, kan je codefragmenten op je website toevoegen om Google aan te moedigen om een sitezoekvak samen met je Google sitelinks weer te geven. Als je de Yoast SEO-plugin gebruikt, voegt deze automatisch de JSON + LD-markup toe voor het zoeken op een site.
Als dit niet het geval is, kan je de plug-in Sitelinks Search Box gebruiken om de relevante JSON LD-schema opmaak toe te voegen.
Veelgestelde vragen over Google Sitelinks
Hier zijn de meest gestelde vragen over Google sitelinks.
Hoe verwijder ik sitelinks van Google?
In het verleden stond Google webmasters toe sitelinks te ”degraderen” vanuit Google Search Console. Die optie is echter verwijderd om dingen te vereenvoudigen. De enige manier om een specifieke pagina uit Google sitelinks te verwijderen, is door de pagina te verwijderen of in te stellen op noindex. Er is geen manier om Google sitelinks uit te schakelen nadat ze zijn toegevoegd, tenzij je de hele website de-indexeert, wat niet wordt aanbevolen.
Hoe wijzig ik sitelinks in Google?
Er is geen manier om Sitelinks in Google te wijzigen. Het Google-algoritme selecteert automatisch de relevante pagina’s op je site en voegt deze toe aan de sitelinks. Je kunt de paginatitels aanpassen, maar het is volledig aan Google om te bepalen welke teksten ze weergeven. Er is geen manier om de tekst op Google sitelinks te bewerken, omdat deze is geautomatiseerd.
Kan ik betalen om Google sitelinks te krijgen?
Soms kunnen beginners Google sitelinks verwarren met de Google Ads Sitelink extensie. Wanneer je voor advertenties betaald, kan je met Google de sitelink-extensie gebruiken om extra sublinks toe te voegen als onderdeel van je advertentie. Dit heeft geen invloed op de Google-sitelinks op je organische vermelding
We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te leren hoe je Google-sitelinks kunt krijgen voor je WordPress-site. Als je op de hoogte wilt blijven van onze artikelen, kan je ons vinden op Twitter en Facebook
Reageer