
Een term die je vaak zult terugzien in Google Analytics is het bouncepercentage. Maar wat is het bouncepercentage in Google Analytics precies? In dit artikel zullen we uitleggen wat het bouncepercentage is.
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Inhoud
Wat is het bouncepercentage in Google Analytics?
Een “bounce” ontstaat wanneer een bezoeker op je website één pagina bekijkt en dan je website weer verlaat. Dit kan de homepage zijn, maar ook een andere pagina. Als je dit artikel bijvoorbeeld hebt gevonden via Google, het antwoord op je vraag hebt gevonden en dan weer vertrekt, dan is dat één “bounce”.
Het bouncepercentage
Het bouncepercentage is het aandeel van je bezoekers dat maar één pagina bekijkt en dan weer vertrekt. Als je bouncepercentage op 100 procent ligt, betekent dit dat alle bezoekers maar één pagina hebben bekeken. Dit zie je dan ook vaak bij websites die maar één pagina hebben (zogeheten one page websites).
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Bij de meeste websites is het bouncepercentage natuurlijk geen 100 procent. Hoe hoog het percentage wél ligt, verschilt heel erg per website. Datzelfde geldt voor de conclusies die je moet trekken op basis van het percentage. Het bouncepercentage wordt nogal eens verkeerd begrepen door gebruikers van Google Analytics.
Oorzaken van een (hoog) bouncepercentage
Een bounce op je website kan veel verschillende oorzaken hebben. Er zijn onschuldige oorzaken, zoals bezoekers die meteen hebben gevonden waar ze naar op zoek waren. Maar er zijn ook oorzaken die je wel serieus moet nemen.
Een goed voorbeeld is een pagina die er lang over doet om te laden. De laadtijd van je website is steeds belangrijker. Veel gebruikers haken al af als een pagina er langer dan twee seconden over doet om te laden. Het verbeteren van de laadtijd van je website kan dan ook wonderen doen voor het verlagen van je bounce rate.
Ook kan het een rol spelen dat je website niet mobiel-vriendelijk is, terwijl je wel veel bezoekers hebt die hun smartphone gebruiken om je website te bekijken.
Wat is een goed bouncepercentage?
Een hoog bouncepercentage is niet altijd slecht. Als je een goed bezochte blog hebt dan is het helemaal niet gek als je bouncepercentage rond de 60 tot 70 procent ligt. Mensen komen via Google op je website en vinden het antwoord waar ze naar zochten, en verlaten dan je website weer. In zo’n geval is zo’n bounce helemaal niet slecht, maar eerder logisch: je bezoeker heeft direct gevonden waar hij naar op zoek was. Dat is geen slecht teken, maar eerder een teken dat je een duidelijke website hebt die goede informatie geeft.
Als je een landingspagina hebt waarbij het de bedoeling is dat een bezoeker doorklikt, dan kan een hoog bouncepercentage wél een slecht teken zijn. Als het doel van jouw pagina is dat je bezoeker doorklikt naar de volgende pagina, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je bouncepercentage op 90 procent ligt. Maar ook dan is het niet per definitie slecht om een “hoog” bouncepercentage te hebben. Als 10 procent van je bezoekers doorklikt, dan is dat niet per se slecht.
Of je bouncepercentage te hoog is, kun je dus alléén bepalen aan de hand van het doel van jouw website of pagina.
Bouncepercentage per pagina
Als je wilt achterhalen welke pagina’s op jouw website de meeste “bounces” veroorzaken, dan kun je dit doen in het rapport Gedrag > Site-content > Alle pagina’s. Je vindt daar een lijst van meest bezochte pagina’s en kunt per pagina het bouncepercentage achterhalen:
Met dit rapport kun je snel achterhalen welke pagina’s verantwoordelijk zijn voor de meeste “bounces” op je website. Je kunt er dan eventueel voor kiezen om deze pagina’s anders in te richten of op deze pagina’s (meer) door te linken naar andere nuttige en relevante informatie op je website.
Conclusie
Het bouncepercentage is het percentage van je bezoekers dat maar één pagina op je website bekijkt. Een hoog bouncepercentage is niet per definitie slecht, maar het kan wel een goede indicatie zijn.