Gutenberg is de naam van de nieuwe editor voor het WordPress platform en is sinds WordPress 5.0 een vast onderdeel van WordPress. Het is de vervanging van de oude klassieke editor. Dit het eerste deel van de Gutenberg Handleiding
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Inhoud
Waarom de naam ‘Gutenberg’?
Johannes Gutenberg (ca. 1397 – 1468) bracht een revolutie teweeg in Europa toen hij in de 15e eeuw de drukpers bouwde met losse letters. Hij werkte als goudsmid maar ontwikkelde zich tot drukker die bestaande druktechnieken verbeterde. Door metalen letters achter elkaar te zetten werd het mogelijk om sneller dan ooit teksten te kunnen drukken. De drukpers bestond al langer, maar individuele letters gebruiken was nieuw en ging als een lopend vuurtje door Europa. Net als de beroemde uitvinder Gutenberg, gebruikt de nieuwe WordPress editor ook het concept van verplaatsbare blokken. Waarschijnlijk heeft WordPress daarom besloten om de volgende generatie editor te vernoemen naar deze man die een revolutie teweegbracht in het delen van informatie.
Gutenberg Editor
In het begin moest je nog een Gutenberg plugin installeren om gebruik te maken van de nieuwe editor. Nu is de blokkeneditor standaard ingebouwd, wanneer je WordPress installeert en/of updatet.
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Gutenberg Blocks
Gutenberg werkt met zogeheten “blocks”. In de Classic Editor van WordPress heb je alleen een titel en vervolgens één groot tekstveld voor je content. Bij Gutenberg bestaat de hele pagina uit zogeheten “blokken”. Iedere nieuwe “paragraph” (alinea) is in Gutenberg een block. In de onderstaande video laat ik snel zien hoe deze blokken er uit zien.
Voor iedere soort content heb je in Gutenberg een “block”. Zo gebruik je een YouTube-block om een YouTube-video op je pagina te embedden, of een “Pollquote”-block om een quote te plaatsen.
Zoals je in de video kunt zien kun je ook heel eenvoudig de volgorde van “blokken” aanpassen. Dit werkt een stuk makkelijker dan de “oude” editor. Natuurlijk is het even wennen om met Gutenberg te werken; wij hadden er in de eerste instantie ook aardig wat moeite mee. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik Gutenberg steeds meer begin te waarderen.
Keuze tussen Gutenberg en Classic Editor
Omdat het nogal een overstap is in de layout en werkwijze, kan je nog altijd terug naar de klassieke editor. Gebruik hiervoor de plugin Classic Editor.
De klassieke editor plugin van WordPress
Classic Editor is een officiële plug-in die wordt beheerd door het WordPress-team en die de vorige (“klassieke”) WordPress-editor en het scherm “Bericht bewerken” of “Pagina bewerken” herstelt. Classic Editor wordt volledig ondersteund en onderhouden tot minstens 2022. Maar uiteindelijk zal deze plugin niet meer ondersteund worden, dus is het aan te raden om toch eens de Gutenberg Editor te gebruiken!

In één oogopslag voegt deze plugin het volgende toe:
- Beheerders kunnen de standaardeditor voor alle gebruikers beschikbaar stellen.
- Beheerders kunnen gebruikers toestaan hun standaardeditor te wijzigen.
- Indien toegestaan, kunnen de gebruikers kiezen welke editor voor elk bericht moet worden gebruikt.
- Elk bericht wordt geopend in de laatst gebruikte editor, ongeacht wie het als laatste heeft bewerkt. Dit is belangrijk voor het behouden van een consistente ervaring bij het bewerken van content.
- Bovendien bevat de plugin verschillende filters waarmee andere plugins de instellingen kunnen beheren, en de keuze van de editor per bericht en per berichttype.
Standaard verbergt deze plugin alle functionaliteiten die beschikbaar zijn in de nieuwe Gutenberg Block Editor.
Je kunt nu nog kiezen of je Gutenberg wilt gebruiken of dat je liever de “klassieke” Editor gebruikt (zoals je dat gewend bent). Om met Gutenberg te kunnen oefenen, raden we je aan om (af en toe) het avontuur aan te gaan en alle nieuwe innovatieve functies te testen. Gutenberg is tenslotte bedoeld om je horizon te verbreden!
Conclusie
De Gutenberg editor is nog steeds in ontwikkeling en in de toekomst zullen er nieuwe functies aan worden toegevoegd. De Gutenberg editor is even wennen maar uiteindelijk zal het prettiger werken dan de klassieke editor. Wil je meer weten over de Gutenberg editor? Lees dan verder in de Gutenberg handleiding.
Reageer